Redigeren

Door de jaren heen schreef ik meer dan tien verhalen die uiteindelijk in de vorm van een boek zouden kunnen verschijnen. Echter gaat daar een hoop werk aan vooraf. Voordat het verhaal dat in je hoofd zit, op papier staat en dan ook nog goed genoeg is om uitgegeven te worden ben je jaren verder.

Een van de verhalen waar ik zelf echt achter sta is het verhaal van Becky van Loef. Zij is het hoofdpersonage van het verhaal dat nu bij de redigent ligt. Vorig jaar eind april ben ik met het verhaal begonnen. Begin mei van dit jaar had ik het verhaal geschreven, maar het voelde nog niet af. Wat ik ook probeerde, ik kreeg het met extra passages of het weglaten van bepaalde stukken, niet naar mijn zin. Ik stuurde het naar de redigent en liet het nakijken. Door het commentaar dat ik ontving, kreeg ik nieuwe ingevingen. Ik besloot het verhaal volledig te herschrijven. Zelfs het vertelperspectief paste ik aan. Zodoende schreef ik in twee maanden tijd een compleet van het origineel verschillend verhaal. Op dit moment ligt die versie bij de redigent.

Redigeren is als een steen die je in een stil meer gooit. Eerst veroorzaakt de plons hoge golven, waardoor het meer geen helder beeld reflecteert. Naarmate de tijd verstrijkt worden de golven rimpels. Uiteindelijk verdwijnen de rimpels tegen de oever en blijft de spiegel van het meer over. Het uiteindelijke verhaal. Het boek.

Dit keer ben ik er meer overtuigd en vind het verhaal meer af dan de eerste versie. In spanning wacht ik het commentaar af en kan het niet afwachten om bezig te gaan met de laatste puntjes van de i.

 

Tot gauw,

 

Ber Runderkamp

Advertentie

19 gedachtes over “Redigeren

 1. Je doet het hier blijken alsof redigeren een heel positief proces is, terwijl ik wat het gevoel kreeg dat iemand jouw verhaal maar even herschrijft. Is dat niet wat er gebeurd dan? (een nieuwsgierig vraagje, ik ben nieuw en heb geen idee)

  Like

  • Redigeren is eigenlijk het nalezen en aangeven wat of niet klopt of wat beter kan ‘lopen’ qua zinsopbouw, alinea, hoofdstukindeling. Mijn redigent had me een aantal tips gegeven, waarop ik besloot om mijn eigen verhaal helemaal her te schrijven. Met dezelfde personages, vrijwel dezelfde gebeurtenissen, maar vanuit een ander perspectief. Redigeren is een positief proces, hoewel voor de schrijver soms lastig omdat het vaak betekent dat hij/zij dingen moet gaan schrappen. Hoewel dat moeilijk is omdat je als schrijver het gevoel hebt dat alles wat je schrijft bestaansrecht heeft, maar uiteindelijk wordt je werk er echt beter door.

   Geliked door 1 persoon

   • Ik had vanuit internet begrepen dat iemand anders je verhaal dan gaat herschrijven en toen dacht ik: WAT? Want het is toch jou verhaal… Dat was voor mij ook een reden om af te kijken van een wedstrijd van schrijven online, daar stond bij dat zei het recht hebben om het verhaal te ‘redigeren’. Denk je dat zij mijn verhaal zouden herschrijven? (Als ik al in de grootste onwaarschijnlijkheid gekozen wordt natuurlijk.) Of dat ik dat zelf mag doen? Ik vind het fijn om te horen dat jij het zelf mag doen! En ben benieuwd naar het verhaal :).

    Geliked door 1 persoon

   • Ik heb ook eens meegedaan aan een schrijfwedstrijd. Ik had niet gewonnen trouwens, maar ik werd wel opgenomen in een bundel. Bij het reglement van de wedstrijd stond inderdaad dat zij het recht behielden om het verhaal te redigeren. Dit betekent niet dat ze je hele verhaal herschrijven, maar waar nodig, taalfouten corrigeren. Voor zover je dat zelf al niet hebt gedaan.

    Geliked door 1 persoon

   • Oh! Okรฉ ๐Ÿ˜€ Dan ga ik misschien nog een poging wagen, al moet ik het wel al over 2 dagen ingeleverd hebben. Wie weet. Kan het altijd proberen.

    Geliked door 1 persoon

   • Ik heb meegedaan! ๐Ÿ˜€ Ik ben heel weg benieuwd wat eruit komt ๐Ÿ˜Š. Ik moest heel snel dus toen ik het verhaal later liet lezen aan iemand waren er wel wat schoonheidsfoutjes; hoop dat een jury hier doorheen kan kijken. En anders probeer ik het lager gewoon weer. Leuk dat je in een bundel werd opgenomen! Dat zal vast een kick geven of niet?

    Geliked door 1 persoon

   • Gaaf dat je toch meedoet. Wanneer wordt de uitslag/winnaar bekend gemaakt?
    Als je in een bundel opgenomen word, zonder dat je het van te voren weet is wel een bijzondere verrassing.

    Like

   • Ik heb eigenlijk geen idee wanneer het bekend wordt gemaakt. Ik heb wel naar het antwoord gezocht maar kon het zo snel niet vinden helaas. Kreeg gisteren wel een e-mail dat de winnaars via e-mail en Facebook op de hoogte worden gebracht. In dit geval gaat het ook over een plaatsing in een bundel van de uitgever aquaZZ: Dromenverhalen was het thema. Ik vind het echt heel spannend!
    Ik kan me voorstellen dat dat inderdaad een bijzondere verrassing is! Dan heb je het naar mijn inziens dubbel en dwars verdient ๐Ÿ˜€

    Geliked door 1 persoon

   • Ik heb werkelijk geen idee, ik ben helemaal nieuw in dit soort dingen. Ik heb de wedstrijd van schrijvenonline gehaald en verwachtte daarmee dat het eigenlijk wel een soort van goed zat. Op facebook zijn ze ook wel aardig actief. Je kunt hun pagina volgen als je wilt ๐Ÿ˜‰

    Geliked door 1 persoon

   • Ik ben er net lid van geworden en moet eerlijk zeggen dat ik deze wedstrijd en de wekelijkse opdrachten tot nu toe alleen maar heb gezien. Moet nog een beetje wegwijs worden.

    Geliked door 1 persoon

   • Ik heb nog even gekeken maar er staat inderdaad niets over de datum dat de winnaars bekend worden. Gewoon afwachten dus!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s